Keskeneräisen palapelin säilyttäminen voi olla ongelma. Ostat innoissasi aivan ihanan palapelin? Muutaman päivän päästä huomaat, että ruokapöydällä on muutakin käyttöä kuin säilyttää kesken jäänyttä peliä.
Jossain vaiheessa vanerilevyn tai pahvilevyn kuljettaminen pöydältä jonnekin suojaan kyllästyttää. Joku näppärä on tehnyt oman alustan mittojen mukaan mutta sekin saattaa olla raskas liikutella.
Onneksi palapelaajien toiveita on kuultu ja palapelivalmistajat ovat kehittäneet siirrettäviä alustoja niin pienille kuin suurillekin palamäärille. Lisäksi siirrettävät alustat ovat kevyitä, joten niitä jaksaa lapsetkin kuljettaa paikasta toiseen tarpeen mukaan.
3 suosikkia kokoamisalustaksi
1. Säilytä vaikka pystyasennossa
Jos kokoat 1000-palaisia ja pienempiä pelejä, palapelien tekemiseen, siirtämiseen ja säilyttämiseen tarkoitettu Ravensburgerin salkku on erään asiakkaan mukaan kokoamisalustojen Rolls-Royce. Salkkuun kuuluvan alustan päälle mahtuu kokoamaan maksimissaan 70 x 50 cm kokoisen pelin.
Isä osti pojilleen salkun, koska lasten pitää välillä saada koulupöydälle tilaa. Salkkuun kuuluvan alustan päällä lapset kokoavat pelejään. Kun koulupöydälle pitää saada koulukirjat, lapset nostavat alustan peleineen salkkuun ja nostaa salkun seinän viereen pystyyn. Isän mielestä on nerokasta, että salkun kansi pitää
keskeneräisen pelin ehjänä, vaikka salkkua kantaa kahvasta. Salkun mukana tulevan alustan päällä paloja on helppo liikutella, sillä alustan pinta on sileä. Alustan päällä kokoamista helpottaa merkinnät 300, 500 ja 1000 palan peleille.
Itse olen kuljettanut salkussa illanvietossa kesken jääneen pelin kotiin. Eräs asiakas taas oli nähnyt palapelisalkkua kuljettaneen palastelijan junassa. Hän halusi samanlaisen salkun, jotta hän voi kesällä ottaa keskeneräisen koottavan mukaan mökille.
2. Säilytä rullalla
Rullattava alusta eli palapelimatto on huopakangasta. Mattoja on monen kokoisia. Suurin rullattava matto on maksimissaan 6000-palaisille, jolloin maton koko on 178 x 120 cm. Koska matto on huopainen, sen rullaaminen pakkauksen mukana tulevan koottavan moniosaisen pahviputken päälle on monen mielestä se kätevin tapa säilyttää keskeneräiseksi jäänyttä peliä. Kun olet rullannut huopakankaan paloineen rullan päälle, sidot syntyneen paketin pakkauksen mukana tulevilla remmeillä tai kuminauhalenkuilla, vähän valmistajasta riippuen. Huopakankaan pinta pitää palat paikoillaan kun rullaat maton paloineen putken ympärille. Huopakangas on pehmeä, joten sen pintaa pitkin et voi liuttaa paloja kuten salkun tai muun kovan alustan päällä. Lisäksi huopakankaaseen jää helposti kiinni esimerkiksi kissan tai koiran karvat. Kangas myös nyppyyntyy ajan myötä. Toki huopakankaan voi silittää.
Moni tekeekin niin, että kokoaa vain suurempia pelejä maton päällä ja muuten käyttää salkun alustaa tai jotain muuta kovaa alustaa. Palapelimatto sopii myös lastenhuoneeseen vaikka lattialle, jossa lapset voivat koota pelejään. Kun leikit loppuu, matto vain rullalle ja pois.
3. Kova alusta vaikka kaltevaan asentoon
Kolmas suosikki on Ravensburgerin palapelipöytä. Alusta on kovaa muovia. Se muodostuu kuudesta levystä. Levyt saa kiinnitettyä toisiinsa tapeilla, ja alustaa voit siirtää paikasta toiseen. Pakkauksessa tulee myös tukijalat, joten alustan saat kaltevaan asentoon tarpeen mukaan. Itse olen laittanut alustan
ylälaidan alle kirjan, niin asento on loivempi. Alustan alareunassa on reuna, joten palat eivät pääse valumaan lattialle vaikka hiha vähän pyyhkäiseekin paloja.
Kovan alustan hyviä puolia on se, että alustan voi vaikka pestä vedellä ja paloja on helppo liuttaa alustalla paikasta toiseen. Huono puoli on se, että alustassa ei ole kantta suojaamassa pölyltä ja vaikkapa lemmikkien tassuilta.
Keskeneräisen palapelin säilyttäminen siis onkin ihan helppo juttu, joten nyt on aika rentoutua hetkeksi. Uppoudu palapelien rentouttavaan maailmaan!
Tutustu Pienen Harrastepuodin palapelitarvikkeisiin, jossa alustojen ja salkun lisäksi esimerkiksi lajittelukaukalot ja -laatikot sekä palapeliliimat.
Puodin blogin jutuista ja vinkeistä saat uusia ideoita palapeliharrastukseen. Lue esimerkiksi Työterveyslaitoksen psykologi Virpi Kalakosken haastattelu siitä, miten palapelaaminen sopii työpaikan taukotilaan tai miten palapelien kokoaminen tekee hyvää sekä aivoille että muistille.