Haaveena palapelin kokoamisen maailmanmestaruuskisat

Elina Lehtimäki kaatoi parivuotiaana kaikkien palapeliensä palat yhteen kasaan ja kasasi kaikkia palapelejä samaan aikaan. 

– Kun olin alakouluikäinen, tein yhtä ja samaa 300 palan palapeliä niin monia kertoja, että jossain kohdin aloin tekemään sitä nurin päin. 

Matematiikka on aina ollut Elinalle helppoa, ja hän pystyy laskemaan isoja lukuja päässään lähes ”muitta mutkitta”.

– Minulla on erinomainen looginen päättelykyky ja hahmotuskyky, sekä 2D että 3D. Näiden pohjalta löydän palapelikiposta nopeasti oikean palan. Havainnoimalla ympäristöä, eli sitä mitä palapelissä on haettavan palan ympärillä, löytää helposti sen oikean palan. 

Elina työskentelee Finavian IT-yksikössä, jossa tehdään tauoilla porukalla palapelejä. Kotona hän kokoaa palapelejä pääosin yksin.

– Joskus puoliso auttaa, mutta koska itselläni on melko pinttyneet tavat koota palapeliä, niin en kestä, jos joku tulee sotkemaan järjestykseni. Appivanhempien luona kootaan jouluisin yhdessä palapeliä, sinnekin otin edellisjouluna itselleni oman palapelin mukaan. 

Kun aika ratkaisee palapelin kokoamisessa

Elina kokoaa palapelejä usein siten, että hän ottaa aikaa. 

– Riippuen toki paljon kuvasta, mutta esimerkiksi Jan van Haasteren palapeleistä 1000 palan palapelin kokoamisaika on noin 5-6 tuntia ja 1500 palan palapelin kokoamisaika noin 8-9 tuntia. Suurin aikasyöppö on alun palojen lajittelu.

Elinan haaveena on joskus osallistua palapelin kokoamisen maailmanmestaruuskisoihin. Tällä hetkellä hänellä odottaa kokoamistaan tämän vuoden kisojen yksilösuorituksen finaalin palapeli. 

 – Voittoaika oli muistaakseni noin 40 minuuttia. Yksilökisan aikaraja on 1 tunti 30 minuuttia. Tiedän, että pääsen alle aikarajan, mutta ihan ykkössijoituksesta ei tarvitse haaveilla vielä.

Gradient-palapelit testissä

Elina yrittää haastaa itseään erilaisilla palapeleillä ja kokoamalla mahdollisimman monipuolisia palapelejä.

– Ajattelin gradient-aiheisten palapelien olevan supervaikeita, mutta ne valmistuvatkin oikeastaan todella nopeasti, nopeammin kuin kuvalliset palapelit.

Gradient-palapelien kohdalla Elina järjestää palat suoraan kokoamisalustalle suurpiirteiseen värijärjestykseen. Tämän jälkeen hän aloittaa kokoamisen palapelin jostain nurkasta tai reunasta kohti keskustaa. Usein hän vaihtaa väriä esimerkiksi vastaväriin aika ajoin, koska muuten silmät alkavat ”sokeutua” eri värisävyille.

– Kaksi viimeisintä gradient-palapeliä ovat olleet Toywean valmistama Round Puzzle Blazing with Colors ja Nova Puzzlen valmistama Rainbow Burst. Molemmat valmistajat olivat minulle uusia tuttavuuksia. Toywean laatu oli 7/10, Nova Puzzlen laatu 10/10. Jälkimmäisessä samat värit ovat keskiosan vastakkaisilla puolilla, joten tämän palapelin kokoamisessa piti valita toinen taktiikka kuin normaalisti. En järjestänyt paloja värijärjestykseen alustalle, vaan poimin laatikosta aina tietyn sävyiset palat ja tein palapelin väri kerrallaan. Molemmat palapelit valmistuivat noin neljässä tunnissa, tarkkaa aikaa en ottanut. 

1000-palaiset ne tavallisimmat 

Elina kokoaa pääsääntöisesti 1000 palan palapelejä, hyvin satunnaisesti muun kokoisia. Isommille ei oikein ole kokoamispaikkaa ja niiden osalta ergonomia kärsii melkoisesti, pienemmät valmistuvat enemmänkin harjoitusmielessä, hän kertoo.

– Kokoan omasta mielestäni aika monipuolisesti. Olen tehnyt paljon Jan Van Haasterenin sekä Wasgij- palapelejä. Lisäksi pidän lähes kaikista New Yorkiin liittyvistä kuvista. Nämä kolme edellä mainittua ryhmää kuuluu omassa harrastuksessani kategoriaan ”helpot ja nopeat”, joiden tekemiseen ei kulu montaa tuntia. Vaikeat ja hitaammat -kategoriaan kuuluu palapelit, joiden mainostetaan olevan maailman vaikeimpia. 

Täältä voi käydä katsomassa Elinan tähän kategoriaan kuuluvaa suosikkipalapeliä: Amazon.

– Lisäksi aiheen palapelejä löytyy lisää googlaamalla ”world’s most difficult jigsaw puzzle double sided”. Kyseisissä palapeleissä on molemmin puolin palapeliä sama kuva, lisäksi osassa paloista on tismalleen sama printti. Näitä kaipaisin lisää, mutta tuntuvat olevan kiven alla.

– Edellä mainittujen kategorioiden väliin jää ne muut, olkoon vaikkapa nimeltään ”suht simppelit, mutta erilaiset”. Näihin suht simppeleihin kuuluu muun muassa juuri Elinan kokoamat gradient-palapelit sekä yksiväriset palapelit. Jälkimmäisistä olen tehnyt muun muassa Ravensburgerin Krypt Silver -palapelin.

Tutustu palapelikauppa Pienen Harrastepuodin palapelien valikoimaan eri palamäärissä ja löydä innostavaa koottavaa. Kaikki 1000-palaiset löytyvät omalta sivultaan.
Muut Pienen Harrastepuodin blogit kertovat vinkkejä kokoamiseen sekä harrastajien ja asiantuntijoiden haastatteluja. Esimerkiksi Karen Puzzles kertoo haastattelussaan, miten syntyi Puzzles on Puzzles -palapeli.

Kommentoi

Shopping Cart
Scroll to Top