Maailman palapelituulet kiehtovat

15.07.2022

Sanna ja Pasi Vedenvirta tykkäävät koota vähän erikoisempia palapelejä. Siksi he perustivat Facebook-ryhmän, jossa erikoisuudet pääsevät esille ja vaihtoon.

Palapeliharrastajien kodissa pieni paimen Elvis, 2, paimentaa välillä palapelilampaita. Lattialle pudonneet palat eivät kuitenkaan kiinnosta, onneksi.
Palapeliharrastajien kodissa pieni paimen Elvis, 2, paimentaa välillä palapelilampaita. Lattialle pudonneet palat eivät kuitenkaan kiinnosta, onneksi.

Cittarin palapelihyllystä se lähti, Sanna ja Pasi Vedenvirran palapeli-innostus. Hetken mielijohteesta.

Silloin käteen jäi Educan 500 palan palapeli. Palapelin kuvassa on kaksi seepraa, ja peli on edelleen koottuna tallessa, Sanna kertoo.

Sitten Pasi innostui keräämään kaikki Kaj Stenvallin ankkapalapelit. Niitä on 30 erilaista. Niistä pariskunta on koonnut vasta kaksi, koska Tacticin laatu osoittautui haasteelliseksi.

- Nälkä kasvaa syödessä ja on kiva kokeilla kaikkea erilaista, Sanna kertoo haastekertoimen kasvamisesta. - En missään nimessä sanoisi, että etsimme vaativia pelejä. Niitä voi vahingossa tulla hommattua, jos ihastuu kuvaan, eikä sen tarkemmin suo ajatusta sille, että millainen peli mahdollisesti on tehdä. Mutta kaikki pelit on ainakin vielä tähän mennessä valmiiksi saatu.

Se on erilaisuus, joka Sannaa ja Pasia ennen kaikkea kiehtoo. He eivät yleensä tee kahta samantyylistä kuvaa peräkkäin. Myös eri valmistajien palapelit pääsevät kokeiluun.

Sanna ja Pasi eivät näe vaivaa palapelin etsimiseen vaan he ostavat, kun mieleinen palapeli osuu silmiin, ja jos se tuntuu molemmista kiinnostavalta. Palapelin valintaan vaikuttaa kuva-aihe, värimaailma, valmistaja ja niin edelleen, Sanna luettelee.

- Molempien mielipiteillä on merkitystä, mutta onneksi meillä on tarpeeksi samanhenkinen maku eli kompromisseja ei tarvitse pahemmin tehdä. Pasi tosin sanoo, että hän tekee mitä eteen kannetaan. Eli kyllä minä niitä enemmän valitsen kuin Pasi.

Sanna ja Pasi kokoavat palapelinsä keittiön pöydän ääressä. Yhtään peliä ei ole valmistunut niin, että sen olisi tehnyt jompikumpi kokonaan yksin. Suosikkimerkkiä kysyttäessä Sannan vastaus on selkeä: Jos joku pitäisi mainita, niin se on Schmidt. Taattua tasaista laatua kohtuu hintaan. Ja Schmidtin paloissa on oikein miellyttävä palatuntuma. Kaksin kun tehdään, niin panoraamat ovat parhaita, pystykuvaiset hankalimpia.

Palapelituulia maailmalta

Sanna ja Pasi asuvat kaksin kolmen koiran kanssa Pöytyän Yläneellä Pyhäjärven rantamaisemissa.

Kun he perustivat Palapelituulia maailmalta -Facebook-ryhmän, oli ryhmään pääsyn ehtona se, että ryhmäläinen suostuu postittamaan kiertoon lähtevän palapelin.

- Postitusvelvollisuus siksi, että olen henkeen ja vereen maaseudun ihminen, enkä voisi koskaan asua kaupungissa. Mutta maalla ei ole mahdollista vaihtaa pelejä ilman postitusta. Siksi halusin ryhmän jäsenille samanlaisen mahdollisuuden olla mukana, asuu sitten maalla tai kaupungissa.

Sanna ja Pasi saivat idean Palapelituulia maailmalta -Faceryhmän perustamiseen siitä, kun jaettu ilo on kuitenkin moninkertainen. Monilla on palapelejä, joista ei ole valmis kokonaan luopumaan, mutta ryhmässä niitä pystyy esittelemään.

- Ja toisaalta ainakin itseäni kiinnostaa ulkomaan palapelit. Ne ovat kalliita hankkia, mutta kun niitä laittaa myyntiin, niin ostajia löytyy kympillä, mutta kun pyydät 20 euroa tai enemmän, niin kauhistellaan hintaa. Silti voi olla, että myyt palapelin yhden kasaamisen jälkeen halvemmalla kuin puoleen hintaan. Eli ryhmässä saadaan nautiskella ulkomaiden ihanuuksista jaetuin kustannuksin, kun jokainen laittaa pelejä tasapuolisesti kiertoon. Ja saa tosiaan omat aarteensa aina takaisin.

Palapelituulia maailmalta -ryhmän tarkoituksena on kierrättää vähän erikoisempia palapelejä. Ryhmä on tarkoitus pitää pienenä, jotta homma pysyy kaikin tavoin hanskassa. Mukaan mahtuu enintään 30 aktiivista jäsentä eli ryhmä on lähes täynnä. Säilyttääkseen jäsenyyden pitää jokaisen tarjota vaihtorinkiin kaksi palapeliä per vuosi.


Kirjoittaja Tiina Eloranta on itse innokas palapeliharrastaja. 

Tutustu Pienen Harrastepuodin tuotevalikoimaan, johon kuuluu palapelejä ensipeleistä 6000 palan palapeleihin asti. Valikoimaan kuuluu myös muotopalapelit (SunsOut ja Masterpieces) ja 3D-palapelit. Valikoimaa täydentää Cobi-rakennussarjat, jotka ovat yhteensopivia Legon vastaavien rakennussarjojen kanssa.

Katso myös Lahjaideoita-sivun tarjonta ja ilahduta itseäsi tai vaikka ystävääsi palapelillä! Sivulta löydät Cavallinin Vintage Posters -palapelin, Puzzle Clubin Beer Me!, Pintoon 24-palaiset avaimenperät ja Ravensburgerin 99-palaiset Puzzle Moment -palapelit. Jos haluat kokeilla jotain uutta, kokeile kristallipalapelia.

Pienen Harrastepuodin kaikki edelliset blogit, vinkit, haastattelut ja palapelitestit, löydät täältä. 

Puodin edelliset blogit kertovat esimerkiksi, miten kokoat Pintoon 24-palaisen avaimenperän: Kokoa kämmeneen mahtuva 3D-palapeli

Tai lue työhyvinvointivalmentaja Katja Virran haastattelu. Katja rentoutuu palapelien ääressä ja hän suosittelee palapelien kokoamista esimerkiksi työpaikkojen taukotilassa. Näin työntekijät saavat työn lomaan pienen mikrotauon.

Facebook: @pieniharrastepuoti

Instagram: @pieniharrastepuoti