Selkäliiton vinkit palapelien ääreen jumittuneille

17.02.2023

Tuntuuko, ettet malta lopettaa palapelin kokoamista? Välillä palapelin kokoaminen kannattaa lopettaa ja pitää ainakin hetken tauko, vakuuttavat Selkäliiton asiantuntijat.

Ihan vielä muutama pala paikoilleen, sitten lopetan. Kuulostaa niin tutulta, myönnän.

Palapelin ääressä selkä jäykistyy ja tuolista saan nousta varovasti. Onneksi en ole ainoa, kun kavereilta kyselen.

Mitä tähän sanovat Selkäliiton asiantuntijat. Kysäisen.

Asiantuntijat vakuuttavat, että pitkäkestoinen paikallaanolo rasittaa tuki- ja liikuntaelimistöä riippumatta siitä, mikä asento on. Esimerkiksi ryhdikäs istuma- tai seisoma-asento palapelipöydän äärellä ei ehkäise paikallaanolosta aiheutuvia tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja. Niinpä hyvään ryhtiin pyrkimisen sijaan kannattaa huomioida riittävä asennon vaihtelu ja tauottaa palapelin kokoamista. 

Tärkeää olisi löytää myös rento työskentelyasento sen sijaan, että jatkuvasti yrittäisi aktiivisesti pitää hyvää ryhtiä yllä.

Istumisen ja paikallaanolon haittoja voi vähentää helpoiten lyhentämällä paikallaanoloon käytettyä aikaa. Pitkäkestoista istumista kannattaa siis tauottaa tiheästi, noin puolen tunnin välein, esimerkiksi nousemalla ylös tuolista ja jaloittelemalla tai jos kokoat palapeliä lattialla, nouse välillä ylös.

Jo aivan lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä. 

Itse olen huomannut, että palapelin kokoamista helpottaa, kun voin välillä siirtää palapelin toiseen paikkaan ja eri korkuiselle pöydälle. Näin asentokin vaihtuu. Palapelisalkut ja kovat palapelien koontialustat helpottavat siirtämistä.

Istumista voi tauottaa myös työskentelemällä välillä seisten, jos työpöytä on säädettävä. On kuitenkin muistettava, että seisominenkin on paikallaanoloa. Ensisijaista on kuitenkin jaloitella tai kevyesti liikuskella. Myös taukojumppa kannattaa tehdä.

Lisätietoa: selkäkanava.fi 

 

Pieni Harrastepuoti on palapelien, pelien ja palapelitarvikkeiden verkkokauppa. Nyt myös kivijalkaliike Malmilla Helsingissä.

Osoite Kotinummentie 4D, 00700 Helsinki

Avoinna:
tiistai ja keskiviikko klo 14-18
lauantai ja sunnuntai klo 12-17

Tarkista aukioloajat verkkokaupan etusivulta tai laita viestiä pieniharrastepuoti (at) gmail.com

Tutustu Pienen Harrastepuodin palapelivalikoimaan