5 syytä, miksi tehdä palapelejä

17.03.2023

Palapelit ovat tekemistä, jonka äärellä rauhoittuu. Palojen etsiminen ja paikoilleen laittaminen rauhoittaa. Palapeli on myös taide-elämys ja aivojumppaa, kertovat palapeleistä innostuneet harrastajat.

Kysyin muilta palapeliharrastajilta, miksi he kokoavat palapelejä. Syitä löytyi monia mutta nämä viisi nousivat tärkeimmiksi.

1. Palapelin ääressä rauhoittuu ja rentoutuu. Palapeli tarjoaa vastapainoa esimerkiksi kiireelle, stressille tai aivoja kuormittavalle työlle. "Se flow-tila, minkä peliä tehdessä saavuttaa on parasta. Kuin meditaatiota."

2. Palapelin kokoaminen on taide-elämys. Palapelin kokoamalla saa aikaan taideteoksen ikään kuin omin käsin. Mielihyvä kasvaa kuvan valmistuessa.

3. Palapelin tekeminen on ajankulua, kun liikkuminen on huonoa tai muuhun tekemiseen on vaikea keskittyä. "Se on sellainen rentoutumis-, rauhoittumis- ja pakokeino". Esimerkiksi kouluissa tehdään välillä palapelejä, kun niiden tekemiseen on kiva keskittyä yhdessä. Palapelit voivat viedä toiseen maailmaan kuten kirjat.

4. Palapelit on myös omaa aikaa esimerkiksi lapsiperhearjen keskellä. Joskus on kiva tehdä palapeliä yhdessä perheen kanssa, koska se on kivaa yhteistä aikaa.

5. Palapelien kokoaminen auttaa käden ja silmän koordinaatiossa ja parantaa hahmottamiskykyä. Palapelien kokoaminen tekee hyvää myös muistille. Monelle lapselle ja ikääntyneelle palapelit on mukavaa puuhaa, kun palat löytyvät paikoilleen.

Palapelikauppa Pieni Harrastepuoti

Verkkokauppa pieniharrastepuoti.com

Kivijalkaliike Kotinummentie 4D, 00700 Helsinki

Avoinna:

ti ja ke klo 14-18

la ja su klo 12-17

Tarkista aukioloajat verkkokaupan etusivulta tai laita viestiä pieniharrastepuoti (at) gmail.com 

Palapelikauppa Pienen Harrastepuodin valikoimassa on palapelejä lasten ensipeleistä 5000 palan palapeleihin asti. Tilauksesta voi saada jopa 54 000-palaista palapeliä.
Pieni Harrastepuoti -verkkokauppa: palapelit, palapelitarvikkeet ja pelit

Puodin blogi

Aiemmat haastattelut, palapelivinkit ja testit löydät Puodin blogista

Työterveysloitoksen psykologi Virpi Kalakosken haastattelu: Palapelit työpaikan taukotilassa – yksi tapa tauottaa työpäivää  

Susanna Repo tyhjentää ajatuksiaan isojen palapelien ääressä. Hän irrottautuu nykyhetkestä palapelin paloja etsien ja äänikirjan tarinaan keskittyen. Lue Susannan haastattelu: Isot palapelit auttavat purkamaan stressiä