Palapelit hitsaavat ihmisiä yhteen SYKissä

27.09.2022

Liisa Lindström-Varis kertoo, että SYKissä tehdään tauoilla hyvin monenlaisia palapelejä. - Se on hyvä tapa antaa aivoille pieni huili tässä hektisessä maailmanmenossa.

Liisa Lindström-Varis työskentelee henkilöstö- ja hallintopäällikkönä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ssä eli SYKissä. Liisan mukaan SYK on asiantuntijaorganisaatio, jossa tehdään puhtaasti ajatustyötä. Siksi työpaikalla tehdään palapelejä kahvitauolla.

- Idea tuli työntekijöiltä, jotka toivat ensimmäiset koottavat palapelit toimistolle. Palapeli antaa mahdollisuuden pieneen palauttavaan taukoon. Ajatustyöläisillä tällainen pieni hengähdystauko ihan tutkitustikin edesauttaa työhyvinvointia. Pidän sitä eräänlaisena kognitiivisena ergonomiana.

SYKin Tampereen toimisto oli ensimmäinen palapelien kokoaja. Toimistosta löytyi sopiva paikka keittiön saarekkeesta, jonka ympärille muutoinkin kahvitauon aikana helposti keräännytään. Muita erikoisjärjestelyjä tämä ei vaatinut.

- Tänä vuonna yrityksen puolesta teetettiin jokaiselle toimistolle meidän omasta henkilöstökuvasta palapeli, jotka osalla paikkakuntia ovat vielä kesken, mutta suurimmassa osassa kasattuna. Tampereen toimisto, jossa meillä myös suurin osa ihmisistä työskentelee, on varmasti se aktiivisin, Liisa arvelee.

- Innokkuus varmasti vaihtelee kovinkin paljon työntekijästä riippuen, mutta hyvin suuri osa tähän on aina osallistunut. Ehkä alle kymmenen hengen joukkio on se aktiivisin.

Toimistoissa on tehty hyvin monenlaisia palapelejä, paljon erilaisia maisemia ja joitakin impossible-palapelejä, joissa on paljon yksityiskohtia. Pääsääntöisesti palapelit ovat aina 1000-1500 palaa.

Liisa tykkää myös itse koota palapelejä. - Se on hyvä tapa antaa aivoille pieni huili tässä hektisessä maailmanmenossa.

Haasteeksi isot palapelit

Työpaikoille Liisa suosittelee palapelitaukoja, ja haaste voisi olla isomman palapelin kokoaminen.

- 2000 palan palapeliä emme muistaakseni ole vielä tehneet, ja kaunis maisema varmasti puhuttelisi useampia meistä.

- Aivojen huoltotauko on ehdottomasti sijoitus parempaan hyvinvointiin ja sitä kautta myös parempaan tuottavuuteen. Palapeli myös varmasti hitsaa ihmisiä yhteen ihan konkreettisestikin, kun pala palalta yhdessä edetään.

Liisa kertoo, että SYK on kiinteistöomistaja, jonka omistuksen keskipisteenä ovat yhdellätoista paikkakunnalla sijaitsevat yliopisto- ja korkeakoulukampukset. Liisan mielestä ihmiset SYKin eri paikkakunnilla työskentelevät yhteisten tavoitteiden eteen ja inspiroivat toisiaan eteenpäin. Siksi heistä halutaan pitää huolta.

- Jokainen yksilö on tiimimme voima ja muokkaa omalla tavallaan työarkeamme. SYKissä työntekijöiden työntekijäkokemus, hyvinvointi ja motivaatio ovat tärkeitä, koska ilman näitä emme pysty olemaan paras kampuskumppani asiakkaillemme.


Tutustu Pieni Harrastepuodin palapelivalikoimaan, alustoihin ja lajittelijoihin, ja löydä juuri sinulle tai teidän työpaikalle sopivaa taukotekemistä. 

Palapelit työpaikalla: 

Lue myös työhyvinvointivalmentaja Katja Virran haastattelu Mieli ja keho rauhoittuvat palapelien ääressä.  Myös Katja Virta suosittelee palapelien kokoamista työpaikoilla:

- Itse voisin esimerkiksi tuoda tämän käytäntöön valmentamilleni työyhteisöille. Tämä tapa sopisi hyvin työhyvinvoinnin lisäämiseksi esimerkiksi tilanteissa, joissa työpaikalla on vuorovaikutuksen ja kommunikaation haasteita. Palapelin kokoaminen vaatii kuitenkin ryhmätyötä ja sen äärellä keskustelu vaikeistakin asioista voi olla helpompaa kuin kasvotusten. Voi kuulostaa hassulta ajatukselta tuoda palapeli töihin, mutta kannustan ehdottomasti kokeilemaan. 

Lue myös nämä: 

Jutta Savela on koukussa vänkyräpalaisiin palapelehin

Palapelien vahvat ja selkeät värit viehättävät Annia

Elinan haaveena on palapelien kokoamisen maailmanmestaruuskisat

Palapelit mukana opetustyössä

Kaikki Pienen Harrastepuodin blogit löydät täältä

Tuliko sinulle mieleen jokin palapelin aihe, jota et löytänyt Pienen Harrastepuodin verkkokaupasta? Tilaamme palapelejä toiveiden mukaan, joten ole rohkeasti yhteydessä jos toivot jonkin tietyn aiheen palapeliä. Sähköposti pieniharrastepuoti (at) gmail.com

Pieni Harrastepuoti on palapelien, pelien ja palapelitarvikkeiden verkkokauppa. Nyt myös kivijalkaliike Malmilla Helsingissä.

Osoite Kotinummentie 4D, 00700 Helsinki

Avoinna:
tiistai ja keskiviikko klo 14–18
lauantai ja sunnuntai klo 12–17

Tarkista aukioloajat verkkokaupan etusivulta tai laita viestiä pieniharrastepuoti (at) gmail.com