Mieli ja keho rauhoittuvat palapelien ääressä

Anna mielen ja kehon rentoutua palapelin ääressä, työhyvinvointivalmentaja Katja Virta kehottaa. Haastattelussa Katja kertoo, mikä häntä palapeleissä kiehtoo ja kuinka hän voisi käyttää palapelejä apuna omassa työssään.

Katja on rakastanut palapelejä jo ala-asteelta lähtien. Aikuisena palapeliharrastus unohtui, mutta palapelien pariin hän palasi noin kymmenen vuotta sitten.

Katja kuvailee itseään introvertiksi ja erityisherkäksi. Arki kuormittaa häntä enemmän kuin monia muita.

– Siinä missä toiset lähtevät rentoutumaan ryhmäliikuntatunnille tai näkemään ystäviään kahvilaan, haluan itse vetäytyä omaan rauhaan lataamaan akkujani. Ja tässä kohtaa astuvat kuvaan palapelit. En kuuntele musiikkia enkä äänikirjoja vaan istahdan palapelin ääreen ja vain nautin hiljaisuudesta ja kokoamisesta. Välillä palapelin ääressä menee huomaamatta monta tuntiakin. En tiedä parempaa tapaa rauhoittaa mieltä ja kehoa ja astua pois aistiärsykkeiden tulvasta.

Mukaan keskustelutyöhön ja ajatustyön katkaisuun

Katja Virran mukaan palapelejä voi hyödyntää työyhteisössä monella tavalla.

– Edellisessä työpaikassani oli erään talven ajan kahvihuoneessa yhteinen palapeliprojekti. Se oli työhyvinvoinnin tueksi ja ajatustyön nollaamiseksi. Olikin ihanaa aina välillä ottaa pieni tauko omasta työstä ja käydä istumassa palapelin ääressä. Se virkisti ja rentoutti ja oli heti helpompi palata oman työn ääreen. Tämä lisäsi myös yhteisöllisyyttä, kun välillä leikkimielisesti kisailtiin siitä, kuka saa koottua jonkin vaikean kohdan.

– Itse voisin esimerkiksi tuoda tämän käytäntöön valmentamilleni työyhteisöille. Tämä tapa sopisi hyvin työhyvinvoinnin lisäämiseksi esimerkiksi tilanteissa, joissa työpaikalla on vuorovaikutuksen ja kommunikaation haasteita. Palapelin kokoaminen vaatii kuitenkin ryhmätyötä ja sen äärellä keskustelu vaikeistakin asioista voi olla helpompaa kuin kasvotusten. Voi kuulostaa hassulta ajatukselta tuoda palapeli töihin, mutta kannustan ehdottomasti kokeilemaan.

Katjan mielestä terapiatyössä tai keskustelutyössä ADHD-nuorille tai aikuisillekin voi keskustelun aikana olla koottavana pieni, esimerkiksi 50-100 palan palapeli. Palapelin ääressä voi olla helpompi keskittyä, kun käsille on tekemistä.

Yksilövalmennettaville palapeli voi parhaimmillaan olla tehokas rentouttaja ja sykkeen laskija. Hektinen arki työssä ja kotona vaatii vastapainoksi jotain, mikä rentouttaa ja laskee kierroksia. 

– Monesti sitä istutaan television ääreen ja kädet liikkuvat karkkikipon ja suun välillä edestakaisin. Televisio ei kuitenkaan ole aktiivinen rentouttaja ja sen parissa aivot eivät pääse lepäämään.

Palapelin parissa kehon ja mielen yhteys on taattu. Käsille on tekemistä, kun ne koskettavat fyysisesti paloja laatikossa. Tämä voi jo itsessään olla hyvin rentouttavan tuntuista. Lisäksi keho ja mieli tekevät yhteistyötä etsiessään palapelin paloille oikeita kohtia.

Aina keho-mieli-yhteyteen ei tarvita joogatunteja tai erilaisia meditaatioharjoituksia. Palapelit voivat viedä ihanaan flow-tilaan ja rentoutumisen tilaan.

Myös parisuhteessa palapelien kokoaminen on mitä parhainta yhteistä aikaa, Katja kertoo.

Siinä missä elokuvan tai Netflix-sarjan tuijottaminen yhdessä hiljaisuudessa vie jopa pariskuntaa vain erilleen, voi palapelit tuoda heidät yhteen.

– Siinä tulee rennosti oltua yhdessä, juteltua ja vaihdettua kuulumisia. Siinä on kiireetöntä aikaa kuunnella toista ja jakaa asioita. Palapelin kokoamisen ääressä on myös helppo koskettaa toista ja olla fyysisestikin lähellä. Läsnäolo aidosti, sitä parisuhteet tarvitsevat enemmän ja palapelit ovat mahtava apu siihen.

Omasta jaksamisesta huolehtiminen

Työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen kuuluu Katja Virran lempiaiheisiin.

– Itsekin pienten lasten äitinä pidän tärkeänä huolehtia omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista niin työssä kuin kotonakin. Valmentajana olen kiitollisessa roolissa saadessani työskennellä näiden teemojen parissa ja voimaannuttaa erityisesti äitejä jaksamaan arjessaan paremmin.

Katja työskentelee työhyvinvointivalmentajana Saga Valmennuksessa Joensuussa. Hän tekee vuorovaikutus- ja työhyvinvointivalmennusta hyvinvoinnin edistämiseksi, perhe- ja työelämän yhteensovittamiseksi ja psyykkisen hyvinvoinnin tueksi ja ylläpitämiseksi. Hänellä on laaja kokemus motivointityöstä, ja työ päihde- ja mielenterveysasiakkaiden parissa on tuttua monen vuoden ajalta.

Nykyisin hän valmentajana suuntautuu yksilötyöhön ja työyhteisövalmennuksiin.

Yksityiskohdat kiehtovat

Katja Virta rakastaa piirrettyjä ja yksityiskohtaisia palapelejä.

– Jan Van Haasterenin ja Disneyn kuvat ovat ihania, ja niitä on sopivan haastava tehdä.

Tuhatpalaiset ovat Katjan mieleen, koska suurempia palapelejä kootessa ergonomia kärsii ja Katja saattaa turhautua.

Omia palapelejä Katja kokoaa yksin, vaikka lapset ovatkin innoissaan auttamassa, jos äiti antaa luvan. Lapset pääsevät usein mukaan siinä vaiheessa, kun Katja aloittaa uuden palapelin kokoamisen. Pienet kädet etsivät näppärästi reunapalat palapeliin. Sitten Katja jatkaa palapelin parissa yksin.

– Lapseni olen innostanut palapelien maailmaan, ja he ovat nuoresta iästään huolimatta jo todella taitavia kokoamaan niitä.

Jos haluat aloittaa palapeliharrastuksen, kehotan unohtamaan palapelit, joissa on paljon taivasta tai vanhoja linnoja tai tiikereitä, Katja kertoo.

– Tämä on aloittelijan suurin virhe ja innostuksen tappaja numero 1. Sen sijaan, etsi käsiisi 500 palan palapeli jollain värikkäällä ja sarjakuvamaisella teemalla ja aloita siitä. Olen melko varma, että se vie sinut mukanaan. Huolehdi, että sinulla on jokin palapelialusta, mihin rakentaa palapeliä niin, ettei se häiritse muun perheen arkea. Itse rakennan ison valokuvakehyksen päälle ja sen saa esimerkiksi sängyn alle säilytykseen.

– Jos koet vaikeuksia saada mieltäsi tai kehoasi rauhoittumaan ja sinulla on levoton olo, istu palapelin ääreen. Huomaat varmasti, miten syke laskee ja ajatukset rauhoittuvat.

Tutustu Pienen Harrastepuodin pelien valikoimaan ja löydä itsellesi sopivaa koottavaa.

 

Kommentoi

Shopping Cart
Scroll to Top