Suuret palapelit auttavat purkamaan stressiä

Suuret palapelit purkavat stressiä, tietää Susanna Repo. Hän irrottautuu nykyhetkestä palapelin paloja etsien ja äänikirjan tarinaan keskittyen.

– Palapelit auttavat minua keskittymään paremmin ja palastelun jälkeen olen päässyt esimerkiksi stressistä tai ikävistä ajatuksista eroon.

ICT-palvelupäällikkönä Veikkauksella työskentelevän Susannan lapset ovat jo aikuisia. Nyt aikaa riittää omille harrastuksille. Hän viihtyy omissa oloissaan palapelejä kooten, kirjoista nauttien ja elokuvia katsellen.

COVID-19 ryöpsäytti harrastuksen

Susanna kertoo tehneensä palapelejä aina, ei kuitenkaan niin säännöllisesti ja pelejä hyllyyn varaten kuin koronapandemian aikana. Kun hän jäi etätöihin, harrastus ryöpsähti.

– Aikaa jäikin vaikka kuinka, kun työmatkat jäivät väliin. Huomasin myös, että tykkään tehdä palapeliä samalla kun kuuntelen äänikirjoja. Osallistuin myös töissä kahvihuonepalapelien tekoon tauoilla ja silloin, kun oli tarvetta tyhjentää ajatuksia ongelmanselvityksen tiimellyksessä.

Susanna on aina tehnyt isompia pelejä kuin vain 1000 palan pelejä. Varsinkin töissä kahvihuonepeleissä on usein isompikin palapeli menossa.

– Kotona tätä tietenkin voi rajoittaa vapaana oleva tila varsinkin silloin, jos mennään yli 3000 palan peliin. Nyt juuri mietin, mistä saisin sopivan alustan kesäksi, jotta saan hyllyllä olevat 5000 ja 9000 palan pelit tehtyä kokonaisina eikä pienempinä paloina. 

Isoissa palapeleissä Susannaa kiehtoo se, ettei palapeli ole heti valmis ja niissä on isommat yksityiskohdat kuin pienemmissä peleissä. 

– Jotenkin isommassa pelissä kuva tulee paremmin esille kuin pienessä pelissä.

Susanna on huomannut, että tykkää erityisesti palapelien aiheissa maalauksista tai maisemista, jotka hän aiemmin koki tylsiksi aiheiksi.

– Myös palapelien kukka-aiheet ovat ihania. Erityisesti pidän fantasia-aiheista kuten keijut, lohikäärmeet, ritarit, neidot ynnä muut sellaiset ja scifi-painotteisista aiheista. Yksi suosikkikuvittajistani näissä onkin Josephine Wall ja scifissä Star Wars -aihe.

Susanna rakentaa alle 4000 palan palapelejä ruokapöydällä olevalla reunuksellisella puualustalla. Sen hän saa hiukan viistoon asentoon, kun alustassa on tukijalat.

– Olen teettänyt sen itselleni 50-vuotislahjaksi. Ruokapöytä on kyllä tykännyt hiukan kyttyrää jaloista ja lakkaus on niiden kohdilta kulunut, mutta ei se minua haittaa.

Susanna Repo rakentaa alle 4000 palan palapelejä ruokapöydällä olevalla reunuksellisella puualustalla. Alustan hän teetti itselleen 50-vuotislahjaksi. Kuva: Susanna Repo

Susanna kokoaa suuret palapelit näin:

Suuret palapelit Susanna kokoaa samalla tapaa kuin pienemmätkin. Hän kääntää kaikki palat oikeinpäin tekoalustalle, joko lattialle, pöydälle tai jollekin alustalle.

Seuraavaksi hän poimii samavärisiä paloja kasoihin. 

Sitten hän alkaa kokoamaan pinoihin kertyneitä kokonaisuuksia. Kun muutamia kasoja on koottuna, hän katsoo, saako niitä yhdisteltyä.

Jossain vaiheessa Susanna siirtää reunapalat sivuun omaan kasaan ja tekee reunat yleensä vasta viimeisinä.

Aiemmin hän etsi aina reunapalat ensin, mutta isommissa se on aika hankalaa palojen paljoudesta johtuen.

Pienemmissä smart cut -peleissä se ei myöskään toimi, joten hän on luopunut alun reunojen rakentamisesta kokonaan.

Taivaat ja meret sekä yksiväriset isot alueet Susanna menee pala kerrallaan -metodilla.

Hän lajittelee palapelin palat muodon mukaan ja kokeilee paloja yksitellen sen mukaan, mikä muoto saattaisi siihen kohtaan sopia.

Harrastuksen ilot ja mysteerit

Susannalle palapeliharrastus on tuonut ihania kohtaamisia.

– Olen tavannut nyt kahden vuoden aikana ihan ihania ihmisiä, joiden kanssa on tullut vaihdettua, ostettua ja myytyä palapelejä. Olen huomannut, että on ollut kiva jutella ihmisten kanssa siitä, millaisia pelejä he tykkäävät koota.

– Itse luulin aina, että en tykkää taidepalapeleistä. Nyt olen huomannut, että nehän ovat ihan parhaimpia ja mielenkiintoisimpia koota. Niissä on usein haastetta, sillä muodot eivät ole selkeitä yksittäisissä paloissa ennen kuin kuva alkaa hahmottua kokonaisuutena.

Palapeliharrastukseen kuuluu myös mysteerit, sillä kootessa paloja hukkuu. – Se on niitä elämän mysteerejä. Kuten se, miten pala voi eksyä puhelimen kansien korttikotelo taskuun!

Kommentoi

Shopping Cart
Scroll to Top